Bolezen, ki lahko doleti vsakega moškega

Objavljeno v: Novice Datum: 2016-11-20
Bolezen, ki lahko doleti vsakega moškega
Mesec November je tradicionalno namenjen osveščanju moških o zdravju in boleznih, kot sta rak na prostati in testisih. Prijelo se ga je ime Movember, ki je mednarodno gibanje z začetkom v Avstraliji leta 2003, zelo hitro pa je preraslo v svetovno gibanje. Od skromnih začetkov vse do danes se je registriralo več kot 5 milijonov ljudi in zbralo več kot 540 milijonov evrov sredstev s katerimi so podprli več kot 1200 projektov. Člani gibanja Movember svojo podporo izrazijo z nošenjem brkov - od tod tudi ime (moustache, kar pomeni brki in november) Movember.
 
"Rak prostate je najpogostejša oblika raka pri moških v Sloveniji, je tudi med najbolj smrtnimi, saj letno zaradi njega v Sloveniji umre 387 bolnikov, vsako leto pa za njim na novo zboli več kot tisoč moških."
 
ZAKAJ JE OZAVEŠČANJE TAKO ZELO POMEMBNO ?

Prostata je moška žleza, ki, starejši kot smo, povzroča vedno več težav. Šibek curek seča, opazno daljše uriniranje, po uriniranju še naprej kaplja iz sečnice, vse to so lahko pokazatelji povečane prostate, ki sicer sama po sebi ni nič hujšega (t.i. benigna prostata) lahko pa se razvije v raka prostate, bolezen, ki se lahko konča tudi s smrtnim izidom. In moški, tudi v Sloveniji, na to posvečajo vse premalo pozornosti. Tako v Sloveniji na leto umre kar 387 bolnikov. Glede na dejstvo, da je rak prostate obvladljiv, v kolikor se pravočasno ukrepa, je ta podatek zelo zaskrbljujoč. Še posebej ker z leti možnost raka prostate naraste in če bi živeli še dlje, bi ga imel vsak moški.

Težave, ki jih povzroča prostata, nastopijo postopoma, curek seča je vse tanjši, tudi uriniranje traja dalj časa in na koncu seč le še kaplja. Ker se stena mehurja zaradi napora vse bolj debeli, postane bolj vzdražljiv, tiščanje na vodo je bolj pogosto, pojavi se nezadržen pritisk na vodo ali tudi pekoč seč pri uriniranju. Z napredovanjem bolezni se urin nabira v mehurju, pride do okužbe, nastanka sečnih kamnov in popolne zapore sečne poti.

PREMALO JIH PRIDE NA PREGLED

Zelo pomembni za zdravje prostate so tudi preventivni pregledi, a se tega moški v tveganih letih še vedno premalo zavedajo. Na preventivni pregled prostate ob odsotnosti vseh težav pridejo le najbolj osveščeni moški po 50. letu starosti in tisti pred 50. letom, pri katerih obstaja dedna obremenjenost s težjimi boleznimi prostate. V zadnjih letih so zelo veliko na področju osveščanja naredila občila, zato se za preventivne preglede kljub predsodkom odloča vedno več moških. Ne pridejo toliko zaradi samega povečanja prostate kot zaradi strahu pred rakom prostate, ob teh pregledih pa odkrijejo veliko moških s povečano prostato.

Povečano prostato lahko uspešno zdravimo, toda pomembno je, da se moški zaveda možnih posledic odlašanja. Zato so preventivni pregledi, zlasti po 50. letu življenja zelo priporočljivi. Zgodnje odkrivanje bolezni prostate namreč omogoča uspešno zdravljenje in ozdravljenje.

ZAVEDATI SE MORAMO POMENA PROSTATE

Zavedati se moramo, da s staranjem narašča tveganje za pojav bolezni prostate. Poleg zgodnjih preventivnih pregledov priporočamo opuščanje nezdravih navad, aktivno življenje, športno udejstvovanje z veliko gibanja v naravi in uživanje zdrave prehrane.

Priporočamo pa tudi prehransko dopolnilo ProstaFIT Plus, ki je bilo proizvedeno z namenom ohranjanja zdrave prostate. Razvilo ga je češko podjetje Virde, ki je svojo pot začelo kot svetovalec večjim farmacevtskim ustanovam, kasneje pa so svoje znanje in izkušnje uporabili za razvoj kakovostnih in učinkovitih prehranskih dopolnil, ki so dandanes na voljo v več kot 3000 lekarnah po vsej Evropi.

Več informacij o izdelku prostafit si lahko preberete tukaj, ne pozabite pa tudi, da vam ob nakupu 2 izdelkov ProstaFIT Plus pripada tudi brezplačna dostava.
 
Oznake: